Една от основните дейности на Националния политехнически музей са образователните програми. През 1990 г. във временната изложба "Запознайте се с музея за наука и техника", музейните специалисти разработват кът със забавни физически опити, които предизвикват голям интерес. Откакто през 1992 г. музеят разполага със собствена сграда, в постоянната му експозиция се обособява демонстрационен кабинет по физика, който и днес продължава да се развива и обогатява.

 

ДЕМОНСТРАЦИИ ПО ФИЗИКА
По атрактивен и нестандартен начин се демонстрират основни закони в механиката, електричеството и магнетизма, оптиката, трептенията и вълните.

СВЕТЪТ НА СВЕТЛИНАТА
Програмата включва презентация и експерименти, свързани с цветовете, светлината и начина, по който ги възприемаме. Ще дадем отговори на любопитни въпроси като: 
-Можем ли да виждаме без очи?
-Как се образуват цветовете около нас?

ТЕКСТИЛНО ПЕЧАТАНЕ
Програмата запознава участниците със занаята „басмаджийство“ - художествено печатане върху текстил посредством дървени калъпи-щампи. Децата изработват сами дизайна на своите произведения.

БЪЛГАРИЯ НА КАРТАТА
Под формата на игра децата се запознават с основните географски понятия, с културните и природни забележителности на страната ни. Заниманията са съобразени с учебния предмет „Човекът и обществото”.

АРХИТЕКТОН - ПРЪВ СТРОИТЕЛ
Заниманията включват запознаване с науката и изкуството за проектиране, изграждане и художествено оформяне на сградите. Децата научават за различените архитектурни стилове и строителните материали. 

ВОДА И ТЕХНИКА
Запознаване с жизненото значение на водата, нейните свойства, кръговрат, замърсителите и въздействието им върху околната среда. Децата имат възможност да експериментират самостоятелно с „малка пречиствателна станция“.

АСТРОНОМИЯ
Едно пътешествие из звездното небе. Търсейки нашето място във Вселената, ще се срещнем със Слънцето и Луната, гравитирайки около всички планети от Слънчевата система.

МУЗИКА И ТЕХНИКА
По любопитен и достъпен начин се представят някои от елементите на музиката: тон акорд, тоналност, глас. Демонстрират се и полифонични техники като огледало, рак, остинато и други.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА СЕТИВАТА
Какво е значението на сетивата за възприемането на заобикалящия ни свят? Как вкусът, зрението, слухът, обонянието и осезанието ни помагат да оцелеем? Заниманията са съобразени с учебния предмет „Околен свят”. Също така е подходяща и за деца в предучилищна възраст.