Изложбата представя седмото изкуство от гледна точка на „машините“ и от гледна точка на визуалните свидетелства години назад. Тя  проследява първите стъпки на киното и показва  образци на  техниката, без която магията на киното не би била възможна.  Интересно и любопитно ще бъде за киноманите, а и за всички интересуващи се да научат повече и да видят нагледно, че „мистерията” на любимото им изкуство е изцяло обусловена от постиженията на науката и техниката.

В изложбата са експонирани камери, прожекционни апарати, любителска снимачна техника и прожекционни апарати за домашна употреба. Включен е богат илюстративен материал от около 50 оригинални киноафиши, създадени от известни художници: Вера Лукова, Никола Мирчев, Димо Заимов, Божидар Икономов и др. Афишите припомнят култови заглавия от репертоара на българските киносалони в периода от 30-те до 80-те години на ХХ век. Експозицията  се допълва от два оригинални стола от провинциален (селски) киносалон и със звуков фон от автентична филмова музика.

 

Технически параметри:

  • Изложбата съдържа 68 бр. експонати и 62 бр. киноафиши
  • размери: 4 банера с размери 90х210 см с банер-стойки
  • За реализация на изложбата са необходими експозиционна площ от 100-130 м2, 9 витрини с различни размери и 62 бр. снап-рамки (100х70 см)
  • За транспорт на изложбата е необходим лек автомобил – товарен, тип „пикап“ (покрит) или микробус