По повод рождения ден на Националния политехнически музей, на 13-ти май 2021 г. (четвъртък) от 11:00 ч. всички посетители могат да разгледат специално подготвеното за празника съвместно изложение на НПТМ и LEBGO - българският Лего клуб. Входът през целия ден ще бъде свободен.

Представена е уникална колекция от LEGO влакови модели от периода между 1983 и 2021 г. Тя включва влакови композиции и локомотиви - от най-бързите пътнически влакове-стрела до тежкотоварни композиции и жп перони.

За феновете на Хари Потър и Батман са експонирани фентъзи влаковете от поредицата за малкия магьосник и черния Батман-влак. Те съжителстват с култовите локомотиви „Крокодил“. Всеки влак е построен с около 600 до 1300 елемента, допълнителни вагони и фигурки, които придават завършен вид на трите големи перона. Изложен е и  специален макет на жп гара „Златица“, който съдържа над 13 000 тухлички.

Експозицията е разположена в обновеното пространство на втория етаж на музея, реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата в сесия на тема „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“.

Заповядайте!